Чим більше органіки, тим рідше люди хворітимуть

У цьому переконаний генеральний директор єдиних у Гощанському районі підприємств із вирощування органічної продукції «Дедденс Агро» й «Ріттер Біо Агро» Віктор ЩЕРБАЧУК.

 Перші кроки на шляху до органічного виробництва на Гощанщині було зроблено ще 2013 року. Тоді в ТОВ «Ріттер Біо Агро» й «Дедденс Агро» розпочинали вирощувати органічну сою.

– У перший рік урожайність сої була на рівні 5 цнт із гектара, поля були дуже забур’янені, – пригадує гендиректор Віктор Щербачук. – Але ми вчилися на власних помилках, щороку вдосконалюючи технологічний процес. Сьогодні в нас чисті поля, на яких ми вирощуємо сою, кукурудзу, овес, пшеницю, цукрові буряки. На полях підприємств ростуть також полуниця, малина, ревінь, спаржа, морква, столові буряки тощо. Щороку асортимент культур розширюється.

Загалом у відкритому ґрунті важко виростити органічні овочі. Тож наприкінці цього тижня активізувалась робота в парнику «Дедденс Агро». Тут пікірували розсаду огірків й висаджували її у великі теплиці. Віктор Щербачук запевняє, що вже до свята Паски тут виростуть органічні огірки, редиска. Пізніше ростиме цибуля, помідори.

До слова кажу, цьогоріч на підприємствах унесли певні корективи в асортиментний перелік культур. Зокрема в цьому сезоні відмовились від вирощування органічних цукрових буряків, цукор з яких прославив Гощанський район не лише на всю Україні, а й поза її межами.

Чому відмовились? Тому, що для вирощування органічного солодкого кореню потрібно багато оборотних коштів. А в зв’язку із ситуацією на валютному ринку це економічно невигідно.

– Тому ми вирішили зробити паузу, – каже Віктор Щербачук. – Про своє рішення уже повідомили потенційних контрагентів, які купували цукор. Певну кількість цукру залишили для внутрішнього ринку. Уже наступного, 2021 року ми знову відновимо вирощування органічних цукрових буряків на площі майже 400 га. У поточному році на цій площі вирощуватиметься кукурудза. Вона є рентабельнішою та дасть можливість певною мірою знівелювати фінансові втрати від коливань на валютному ринку.

Головним ринком збуту нашої продукції «Ріттер Біо Агро» й «Дедденс Агро» є Німеччина. Там фактично зосереджено все виробництво Європи, уся переробка. Україна не переробляє, а виробляє сировину для Європи. А європейці хочуть бачити продукцію, перероблену в Євросоюзі. Це ж стосується й органічної продукції.

Водночас зростає попит на органічну продукцію і в Україні.

– Багато прихильників веганства є й на Рівненщині, – каже Віктор Миколайович. – До речі, більшість із них не просто вегени. Вони споживають лише органічну продукцію, замовляють її у нас. І нам приємно, що люди не просто дбають про своє здоров’я, а й популяризують здорове харчування.

Ріст популярності на органічну продукцію стимулює її виробників до розширення банку землі підприємств. Скажімо наразі в групі компаній є три підприємства: «Ріттер Біо Агро», «Дедденс Агро», що в Гощанському районі, а також «Кунівське» в Ізяславському районі Хмельниччини, де ми вирощується поголів’я ВРХ. Сукупний банк землі цих трьох підприємств становить 5300 га. Але Віктор Щербачук запевняє, що завжди готові до збільшення банку землі, особливо на Гощанщині.

– Торік ми перевели 1200 га землі під органічне виробництво, – розповідає Віктор Щербачук. – На кожному гектарі втратили по 350 у. о. Але ми свідомо йдемо на ризики, бо розуміємо, що вони тимчасові. А після трирічного перехідного періоду земля віддячує нам щедрим урожаєм органічної продукції. Земля навіть дихає по-іншому, культури пахнуть свіжістю, натуральністю. Працюючи на цій землі, заряджаєшся її енергією, надихаєшся результатом. 

Власне, уже за кілька днів на підприємствах розпочнеться активна фаза весняної посівної, вийде в поля техніка.

Чим більше органіки, тим рідше люди хворітимуть

– У нас що не рік, то менша кількість атмосферних опадів, а отже, і запас вологи в ґрунті на виході із зими, – каже Віктор Щербачук. – Цьогорічна весна не стала винятком. Снігу практично не було, а температурний режим дужче нагадував європейську, а не традиційну українську зиму зі сніговими заметами, морозами. За таких погодних умов головною проблемою аграрників є збереження вологи. Тому під час обробітку ґрунту ми використовуємо технологію, яка дозволяє максимально зберегти вологу. Її збереженню також сприяє ранній початок польових робіт. А вийти на кілька днів раніше в поле нам дозволить використання гусеничного трактора. Для закриття й збереження вологи ми також плануємо придбати додатковий агрегат – 18-метрову борону. Отож перед висіванням культур робитимемо лише мілку культивацію на глибину загортання насіння.

Віктор Щербачук зізнається, що з моменту, коли очолювані ним підприємства перейшли на органічне виробництво навіть думки не припускав про те, аби повернутися до хімічного обробітку землі.

– На жаль, більшість сільгоспвиробників – просто бізнесмени, – каже Віктор Щербачук. – І земля для них, методи її використання – це невід’ємна складова бізнесу. Але ж має бути ще й певна мораль, розуміння того, що екологія великою мірою позначається на нашому здоров’ї, житті. Зважаючи на це, ми завжди готові до розширення меж діяльності, посівних площ наших підприємств. Адже чим більше буде органіки, тим рідше люди хворітимуть. Саме тому я не уявляю свого життя без органіки. Органіка – це круто!

Ірина ПОВАР.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=2962165Scroll Up